Petter Solberg – tidenes norske rallykjører

Petter Solberg er Norges uten sammenligning beste rallykjører gjennom tidene, og har blitt en legende i sin egen levetid. Helt siden han startet karrièren med Ford World Rally Team, tilbake like før tusenårsskiftet har han satt sitt preg på internasjonal rallysport. Suksessen ble i grunnen enda større etter at han i 2000 gikk over til Subaru og fikk den sterke japanske satsingen i ryggen. Da Subaru World Rally Team sviktet og ga opp rally under finanskrisen, var Petter rik nok til å danne sitt eget team. Det har imidlertid ikke på noen måte forringet hans prestasjoner.

Petter SolbergDet var i 2002 at Petter Solberg tok sin første seier i en VM-runde, og for alvor satte Norge på rallykartet. Samme år ble han også nummer to, sammenlagt i VM, mens han året etter gikk helt opp til det øverste trinnet på seierspallen, i World Rally Championships (WRC). Med dette ble han Norges første verdensmester i rally noen gang. Til sammen har han vunnet 13 VM-løp i løpet av sin karrière.

I 2004 og 2005, måtte Solberg igjen ta til takke med andreplassen i VM, etter å ha bli slått av sin gamle erkerival Sebastien Loeb. Etter dette kom det noen år med vanskeligheter, Subaru fikk ikke orden på bilene hans, og ga til slutt opp rallysatsingen helt.

Bilene han kjørte i tiden som “privatist” fra 2009 til 2012 var en Citroen Xsara og deretter en Citroen C4. Han ble nummer 5 i VM sammenlagt i 2009. I løpet av de to neste årene greide han å komme seg på medaljeplass i hele ti VM-løp, men dessverre aldri helt øverst på pallen. Han greide heller ikke medalje sammenlagt i VM. I 2012 var han tilbake hos Ford der han startet karrièren mange år tidligere, men en del pallplasseringer til tross var ikke formen helt som før. Han vil imidlertid alltid huskes for den historiske triumfen i 2003.